miercuri, 23 iunie 2010

Mr Nobody


Nici nu stiu de unde sa incep sa descriu filmul asta. Cand am vazut distributia, m-am gandit ca e un must-see (Jared Leto, Diane Kruger). Si trailerul parea mega interesant. Si... acum vine partea post-vizionare...Deci, personajul principal e Nemo Nobody (dada,chiar asa il cheama) si are 118 ani. Aa,am uitat sa mentionez ca e ultimul om muritor? (Pana in 2092, cumva omul inceteaza sa mai fie muritor, explicatia fiind ceva cu celulele stem care se regenereaza incontinuu). Doctorul il hipnotizeaza intr-o incercare de a-l face sa-si aminteasca tot. Ce e interesant e faptul ca Nemo isi aminteste chiar dinainte de nasterea lui (explicatia: inainte sa ne nastem ne cunoastem destinul si chiar inainte de venirea noastra pe lume, ingerii ne "sigileaza" buzele/memoria, astfel ajungem aici nestiind ce ne rezerva viitorul). Bineinteles, Nemo e singurul care scapa de acolo cu memoria intacta. Isi alege parintii, traieste cu ei pana la 9 ani,cand cei doi divorteaza (mama avea un amant). Astfel, Nemo e pus in situatia de a-si alege parintele cu care vrea sa ramana. Ok, pana aici totul e cat se poate de clar. De aici incepe nebuloasa.
Mama se urca in tren,tatal ramane pe peron. Nemo fuge dupa tren, ca sa ramana cu mama lui, dar dupa cateva minute ni se arata ca totusi se razgandeste si ramane cu tatal sau. Si de aici pe tot parcursul filmului se intretaie scene din secolul XX si XI, cu el copil si el adult. Dar nu oricum, ci cu posibilele sale vieti si aici exista cam 15 posibilitati care ni se dezvaluie:
1.Fuge dupa tren, se muta in America cu mama, ea traieste in concubinaj cu amantul mai sus mentionat si Nemo o intalneste pe fiica acestuia,ANNA, pt care nu simte nimic.
2.Fuge dupa tren, se muta in America cu mama, ea traieste in concubinaj cu amantul mai sus mentionat si Nemo o intalneste pe fiica acestuia,ANNA, de care se indragosteste, dar printr-o intamplare cei doi sunt despartiti la 15 ani si cumva nu se mai reintalnesc toata viata.
3.Fuge dupa tren, se muta in America cu mama, ea traieste in concubinaj cu amantul mai sus mentionat si Nemo o intalneste pe fiica acestuia,ANNA,de care se indragosteste si desi cei 2 pierd legatura, se reintalnesc si raman impreuna.
4.Alege sa ramana cu tatal sau, se indragosteste de ELISE, care insa e indragostita de Stefano.
Precum spuneam,lista posibilitatilor continua si continua si continua si cel mai important, absolut fiecare posibilitate se sfarseste cu moartea lui. Asa ca,e normal sa te intrebi cum ajunge sa implineasca 118 ani???
Totul e extrem de confuz. Si ziaristul caruia batranul de 118 ani ii povesteste toate aceste intamplari contradictorii e nesigur ce sa creada si pana la finalul filmului il cam scoate din minti.
Oricum, la sfarsit o singura intrebare ne obsedeaza: Care din acele vieti paralele e cea reala? La aceasta intrebare, chiar Nemo ne raspunde:"Toate",dupa care afirma ca el nu exista,si de asemenea nici ziaristul.
Pe scurt, filmul e o drama combinata cu elemente de SF + notiuni de fizica cuantica. Ce am inteles eu: Totul se petrece in imaginatia baiatului de 9 ani,care isi imagineaza ce se va intampla daca alege sa ramana cu mama, respectiv cu tata. Desi stie in detaliu cum va arata viata lui indiferent de alegerea facuta, e tot indecis, asa ca...nu alege nimic. Alege sa fuga, fara o hotarare concreta. Ce nu se potriveste insa e faptul ca pe patul de moarte, ultimul cuvant al batranului e "Anna", iar dupa moartea lui, totul merge pe "rewind", iar el rade.
Asa ca o concluzie, cred ca filmul asta e facut ca sa fie vizionat de mai multe ori, pt ca eu deja simt nevoia sa il revad, ca sa imi confirm ipoteza de mai sus.

2 comentarii:

  1. ala-i Jared Leto, asa-i?
    pare interesant filmu. sper sa nu fie ceva prostie de-aia sf. mumbo-jumbo, cu confusing shit, gen "the eternal sunshine of the spotless mind"

    RăspundețiȘtergere